Thursday, November 17, 2011

Tumblr

Assalamualaikum. :)
Sebenarnya sini nak share gambar-gambar yang aku buat untuk tumblr aku.
Kalau korang ada tumblr sila la follow. :D
Yang bawah ni semua gambar aku buat sendiri. ^^,






Tuesday, November 8, 2011

Quote

"Tiba-tiba...saya takut kalau hidup saya ini dipenuhi dengan sia-sia. Saya takut kalau saya mati nanti dalam penyesalan,sebab otak asyik kata mati itu lama lagi sebab kita masih muda dan sihat, walhal Allah kalau nak ambil, bila-bila masa sahaja dari sekarang. Kenapa kita cintai dunia lebih dari akhirat? Kenapa kite cinta manusia lebih dari Allah? Kenapa kita fikirkan sangat pengorbanan kekasih hati dan kawan2, tapi tak fikir langsung penderitaan Rasulullah berkorban demi ummatnya hingga keakhir hayat beliau? :_("

Saturday, November 5, 2011

Keputusan Semester 3.


Assalamualaikum. 
Salam ukhwah dan salam mujahadah.



EXAMINATION RESULT FOR SEMESTER 20114
Student ID
:
2010236394Name:MUHAMMAD ARIF BIN AZMI
Programme
:
PI005 - UITM LAW FOUNDATION
CGPA
:
3.71GPA:3.60
NO.
COURSES
GRADE
RESULT
1.
BEL332 - ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW I ( 3.0 )
A
LU
2.
BEL342 - ENGLISH FOR PRE-DEGREE LAW II ( 3.0 )
A
LU
3.
MTC087 - INTRODUCTION TO LAW III ( 3.0 )
C
LU
4.
MTC088 - CONTEMPORARY GLOBAL ISSUES ( 3.0 )
A
LU
5.
MTC099 - ECONOMIC ISSUES AND PROBLEMS ( 3.0 )
A
LU


Pertama sekali, syukur kepada Ilahi kerana memberikan nikmat yang tak terhingga ini.

Kepada pensyarah-pensyarah saya yang tak kenal erti letih dalam memberi ilmu kepada saya, tiada kata-kata atau perbuatan yang mampu saya lakukan bagi membalas jasa anda semua.

Kepada rakan-rakan saya yang sudi meluangkan masa membantu insan yang lemah ini, terima kasih, tanpa kamu semua, saya yakin tak dapat menggapai apa yang diperolehi hari ini.

Kepada keluarga yang memberikan sokongan yang padu, tak dapat saya mengungkapkan dengan mulut betapa saya hargai semua yang dilakukan anda.

Untuk sesiapapun yang telah membantu saya dalam mencapai keputusan ini, Jazakumullahukhairan kaseera, moga-moga Allah membalas jasamu yang baik itu.

Apa-apa pun, Alhamdulillah. Moga-moga perjalananku ke kos Ijazah Sarjana Muda Pengajian Undang-Undang dipermudahkan selepas ini. InsyaAllah.

Wednesday, November 2, 2011

Berlalulah Oktober

Assalamualaikum. Cerita ini bukan berniat menjatuhkan maruah sesiapa, cuma inilah lakaran hidupku, bagaimana aku melihatnya, interpretasi aku tentang perkara yang berlaku dalam hidupku. Sekiranya ada pihak yang tersinggung, ana asaf, saya meminta maaf. Moga-moga kita semua dirahmati Allah dengan pengampunan-Nya dan husnul khatimah.

hmm.. u, kita jadi kawan dulu please..

Ya Allah!
Apakah ini satu mimpi kejam?
Atau sebuah realiti yang mahu melemaskan aku dalam kebenaran dunia.

Inilah ujian yang aku diberi oleh yang Maha Esa.
Aku terima dengan hati terbuka.

Sebelum apa-apa lagi, satu lagi ayat berjaya menikam aku.
Seperti sebilah pisau yang telah diasah menikam jantung,

u nak i cakap i love you dkt u
but actually i dont

Selama ini, segala kata-kata manismu.
Tidak bermaksud apa-apa?
Aku kebingungan.
Tak sangka aku, kau mampu lakukan itu.

Tak pernah terlintas di benak fikiranku, kau dapat lakukan itu.
Aku percayakan kau bulat-bulat.
Aku. Terkelu. Terdiam. Terduduk.
*diam membisu*

Sampai sekarang, aku tertanya-tanya.

Bagaimana untuk aku tahu niat sebenar orang.
Agar ini tak terjadi lagi.
Cukup sudah hati aku berasa perit.
Tidak keruan aku pada hari itu. Tak mengapa.

Aku berada di belakang kau.
Memberi sokongan.
Tak kira apa terjadi.
Ya, kita masih kawan.
Aku harapkan itu.

Cuma, itulah, mana mungkin aku lupakan ini.
Parut ini tak akan hilang.
Aku yakin ada hikmah.
Mana mungkin Allah lakukan apa-apa tanpa sebab munasabab.
Tetapi buat masa ini, aku redha akan suratan takdir.
Qada dan qadar Allah, siapalah aku untuk mempersoalkan?

Teringat aku pada sebuah artikel aku pernah terbaca,

"Jangan sesekali kamu bersikap kejam memberikan harapan pada seseorang itu lalu dia jatuh cinta sedangkan diri kamu tidak mencintainya.

Jangan sesekali kamu hadir dalam hidup seseorang kalau ia hanya kamu rasakan akan menghancurkan perasaanya.

Jangan sesekali kamu menatap tepat di matanya jika semua yang kamu lakukan hanya kepalsuan belaka.

Jangan sesekali kamu mengambil berat ke atas dirinya terlalu berlebihan hanya kerana sekadar simpati kelak bimbang dirinya menaruh hati padamu.

Jangan sesekali diri kamu mengatakan "aku cinta padamu" sedangkan di dalam hatimu hanya nafsu yang bertakhta.

Jangan sesekali kamu tertarik pada seseorang kerana paras rupanya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan kita." - Sumber

Ah, mungkin inilah jalan terbaik. Mungkin ini mengajarku untuk lebih bijak pada masa akan datang.
Sebulan ini, kau banyak menasihati aku. Banyak perkara kita lakukan bersama. Baiklah, jazakallahu khairan. Semoga Allah balas kebaikanmu itu. Aku doakan kita mendapat kebaikan dari ini. InsyaAllah.

Assalamualaikum.

Thursday, August 25, 2011

Pembunuh mood sebelum raya.

Aku rasa post ni ramai akan mengata aku kat belakang. Aku tahu, jadi, aku nak cakap, kalau korang ada masalah ngan aku, tak payah la baca. Bulan puasa ni, jadi pergilah main jauh-jauh.


Ya. Memang lama aku tidak berceloteh di sini. Sangat lama rasanya. Bukan kerana apa, kerana kesuntukan masa, kewujudan assignment, dan kehadiran di kuliah.

Di sini aku ingin menceritakan tentang keputusan ujian aku yang bagiku mematahkan semangat raya aku. Sebelum itu,


Minta maaf la sir. Lepas ni saya baca notes sir. T.T

Aku rasa notes sir aku tak sentuh pun. Bukan sebab apa, sebab aku selalu fikirkan notes yang diphotostat itu lebih mudah dibaca kerana ianya semua di satu buku. Dan aku bukannya baca semua. Itu sememangnya benar. :(.

Tetapi sememangnya jawapan yang aku berikan, itulah jawapan dalam buku. Aku sememangnya bebal kerana tidak merujuk pada nota lecturer. Di situ jawapan yang lebih tepat ada.

Menyesal kemudian tiada guna. Aku tahu. Tetapi, aku harus hidup dengan kesalahan ku ini. :(. Takpelah. Ini pengajaran. Mesti ada hikmah di sebalik ini. Mesti korang tertanya berapa markah aku untuk test ini. Nak tahu? Tanyalah kat aku sendiri.




Sunday, August 7, 2011

Terasa di Facebook.

Aku rasa kita semua pernah rasa benda ni kan? Tengah seronok layan facebook, tetibe.


Kalau status macam ni keluar. Mesti korang terfikir, siapa agaknya tu. Ni kira status relax lagi kan? Tapi kalau korang baru je habis cakap dengan dia. Memang terasa kan? Kalau korang jadi Perempuan Random yang comment kat atas pun, tak semestinya Lelaki Random tak cakap pasal kau. Ye tak?

Cuba tengok status bawah ni.


Agak-agak berapa orang boleh terasa?

So lepas ni, aku cadangkan kat korang, nak buat status macam ni. Tulis kat wall orang tu la. Takpun, tag terus nama dia. Kan senang? Tak perlulah orang lain terasa bagai.

Aku pun buat kadang-kadang status camni dulu. Sekarang aku cuba kurangkan. Kalau aku nak perli orang ke, nganjing orang ke. Terus aku tag dia. Senang. Takde orang terasa. :)


Thursday, July 21, 2011

Meluahkan apa di hati.

Ah, tajuk pun seperti berunsurkan cintan-cintun bukan? Tetapi ini yang harusku tegaskan, post ini tidak ada kena mengena dengan perasaan cinta. Post ini bertujuan menceritakan tentang perkara yang bermain di benak fikiranku sepanjang Semester 3 di UiTM Kuantan.

Selalunya masa inilah aku tertanya-tanya, wajarkah aku memaparkan nama pelakon-pelakon dalam cerita aku ini? Entahlah. Aku rasa aku patut gunakan nama samaran sahaja. Jika anda rasa itu anda, terasalah! :P

Segalanya bermula sebelum masuk Semester 3. Aku telah mendaftarkan namaku dan beberapa rakan-rakanku ke dalam Group E. Group aku dari Semester 1 lagi. Aku perasan yang kali ini terdapat group baru dan jumlah maksima pengambilan bagi satu group turun ke 29. Sudah tentu ada yang akan terkeluar. Aku tak sedar bahawa mereka yang keluar akan terdiri dari mereka yang agak rapat dengan aku. Tambah-tambah seorang ini yang sememangnya aku anggap sebagai kawan baikku di Group ini.

Semasa bermulanya Semester 3, aku tahu dua orang ini akan keluar kerana terdapat sedikit masalah, tetapi, aku tidak menyangka ada lagi dua orang yang akan keluar juga. Masa itu aku rasa hilang arah. Bukan apa, aku rasa semua orang tahu aku bukannya jenis ramai kawan. Bagi aku kawan cukup bermakna. Tambah-tambah jika aku anggap seseorang itu kawan baik aku. Bukan aku tidak mahu berkawan dengan orang lain, cuma aku segan. Orang lain pula seperti tidak begitu baik denganku, akupun apa lagi, seganlah.

Itu perkara pertama. Yang kedua ini agak peribadi. Aku memang sudah lama mahu menceritakan perkara ini, tetapi aku malas mencari pasal dengan orang lain. Tetapi kesabaran aku pun ada hadnya. Mungkin akan ada yang tidak berapa suka bahagian ini. Tak mengapa, aku tidak kisah. Ini blog aku. Ayat itu sudah dapat memberikan gambaran betapa besarnya perkara ini bagiku.

Ini tentang rakan baikku di UiTM Kuantan. 2 Semester aku mengenalinya. Aku tahu perangainya. Aku tahu apa yang bermain di fikirannya. Pelbagai perkara kami lakukan bersama. Aku paling ingat apabila laptop aku rosak, dia sanggup berjalan dari Sekilau ke Kamdar dengan aku di tengah hari yang terik semata-mata untuk menemani aku. Aku ingat berjalan dengannya ke sini sana, bercakap tentang pelbagai perkara. Boleh dikatakan kami selalu bercakap dengan satu sama lain. Nama pun kawan baik bukan? Mungkin ini semua akan lebih masuk akal jika saya katakan kawan baik saya ini seorang gadis. Ceritanya bermula apabila dia berpasangan dengan seorang jejaka di UiTM Kuantan. Pada mulanya aku membantah. Yela. Kalau saling mengenali untuk beberapa hari sahaja dan terus in a relationship, mestilah aku berasa lain. Aku kenal juga si jejaka ini. Aku dengar cerita tentangnya. Ada yang enak. Kurang enak. Tetapi aku tak persoalkan peribadi lelaki itu. Lama-lama aku malas melawan. Kerana aku tahu kawan baik aku itu memang selalu in a relationship dengan dia dan dia dan dia. Bukan memburukkan kawan baik aku. Sebab bagi aku dia baik, tiada masalah, cuma dia bermasalah dengan kesemua bekas-bekasnya. Jadi aku malas mengambil tahu tentang mereka selepas itu. Aku ingatkan aku masih lagi berkawan dengan kawan baik aku. Yela. Takdepun masalah aku buat dengan dia. Tiba-tiba satu hari, aku tersedar dia remove aku dari Facebook. Aku tergamam. Begitulah nilai persahabatan aku dan dia selama ini. Aku hantar mesej kepadanya. Balasan SMS pun tiada. Apa yang perlu aku fikirkan. Aku berasa begitu terbuang. Itu tidak membuatkan aku runsing lagi. Yang merunsingkan aku sekarang adalah apabila saya mendapat tahu dia block saya dari Facebook terus.

Sekali tu aku terjumpa dia. Aku mahu pandang wajahnya pun susah. Terasa sakit hati. Sekali itu aku duduk dengan seorang kawan aku yang lain. Tiba-tiba dia datang. Duduk berdekatan dengan aku juga. Aku menahan air mata. Rasa sebak di dada. Aku tak dapat berkata-kata. Aku tahu, mungkin bagi korang. Ini seperti melebih-lebih. Tetapi inilah kawan bagi aku. Jika benar aku anggap kawan. Sememangnya aku begitu beremosi.

Kedua-dua perkara di atas membawa ke masalah ketiga. Masalah hilang arah. Sekarang di dalam kelas aku tidak berapa dapat menumpukan perhatian. Walaupun kelas itu penuh dengan orang, aku terasa seperti keseorangan. Ya. Aku punyai kawan. Ramai kawan di sekelilingku. Aku tak nafikan mereka baik dengan aku. Tetapi mereka sudah ada kawan-kawan mereka yang lain. Yang rapat dengan mereka. Aku cemburu kadang-kadang melihat mereka. Mempunyai orang yang boleh mereka berkongsi cerita, bergelak ketawa, berseronok dan juga keluar bersama. Kalau aku? Aku perlu mencari orang untuk keluar ke mana-mana. Aku tak suka berseorangan sebenarnya. Kerana itulah aku suka keluar dengan ramai orang. Bukan kerana apa. Tetapi kerana kesunyian. Aku rasa korang pun mungkin mempunyai pelbagai perkara yang bermain dalam otak selepas membaca ini. Hakikatnya, inilah diri aku. Sekali terkena sedikit. Gelabah tak ketahuan.

Itulah sebabnya sekarang aku bercakap dengan ramai orang. Berkenalan dengan orang baru. Keluar dengan orang lain-lain.

Itu saja rasanya. Membebel je aku ni.

Wednesday, July 6, 2011

Pada mata orang kita tak tahu

"Kau tahu, dia tu bajetlah!"
"Kau tahu, dia tu bukan tahu keluar bilik pon!",
"Kau tahu, dia tu kaki perempuan!",
"Kau tahu, dia tu berlagak pandai!",
"Kau tahu, dia tu tak bergaul dengan orang biasa!".

Bermacam-macam kata-kata yang dilontarkan kepadaku. Namun aku senyap. Apakah yang mampu aku lakukan? Mulut manusia. Sememangnya begitu. Ada sahaja yang tidak berpuas hati.

Kau lakukan baik, kau lakukan buruk. Melainkan mereka berada disamping anda, mereka tidak akan tahu hal yang sebenar. Tetapi mereka masih mahu memperjuangkan ideologi-ideologi yang menyatakan kelemahan anda yang entah dari mana datangnya. Serabut aku memikirkan tentang cara meluahkan ini semua.

Bukan apa, sememangnya mulut manusia tidak boleh ditutup. Tetapi mesti ada juga perasaan dalam diri kita yang mahukan orang menyukai kita bukan? Ingin juga kita merasakan diri dihargai, mahu disanjungi, mahu disenangi. Segala itu bukanlah mustahil, tetapi, sesuatu yang sukar dicapai.

Kadang kala mendengar cerita tentang diri kita membuat kita menyoal kembali, siapakah diri kita sebenar? Adakah ini apa yang aku mahu diingati oleh orang lain? Adakah aku begitu keji sehingga mereka berkata sedemikian rupa? Akan sampai satu tahap kita merasakan kita hilang dalam hidup. Tiada tujuan. Tiada sebab. Seperti hidup kita ini hanyalah satu lawak jenaka yang dimainkan orang lain. Apakah yang kita lakukan selama ini tidak cukup? Adakah selama ini aku hanyalah sesuatu yang boleh dipermainkan?

Mulut manusia. Sememangnya pedih. Kadangkala menyedapkan hati. Kadangkala sahaja. Kebanyakkan masa menyedihkan sahaja.

Ada juga satu golongan manusia. Tidak pernah aku rasa aku bergaul dengan mereka, tetapi mereka bercakap tentangku. Aneh. Sungguh aneh. Jika bercakap perkara benar aku tidak kisah, namun apabila tentang dusta mulalah aku panas hati.

Aku mohon maaf kerana post ini begini rupa. Kerana aku rasa perkara ini patut aku luahkan. Tahulah aku bukan sempurna. Tapi janganlah sampai membuat aku rasakan aku terlalu hina.



Tuesday, July 5, 2011

Setelah sekian aku menyepi

Masa berlalu begitu pantas. Sedar ataupun tidak aku sudah meninggalkan dunia blog ini untuk sebulan lebih. Ada dua sebab.


  1. Aku malas meneruskan segmen review
  2. Aku ketandusan idea
Tapi jangan risau. Aku tidak pasti jika mereka yang menunggu giliran masih menunggu blog mereka di-review ataupun tidak, tetapi aku akan cuba mengulas blog mereka pada masa akan datang secara beransur-ansur. Tidak aku janjikan masa yang akan aku ulas bukan? :P. Kontrak yang telah dimaterai antara kamu dan saya tidak mutlak dan nyata, jadinya ianya terbatal serta merta. xP. Ini satu kelebihan pelajar undang-undang. Kami berhati-hati menggunakan perkataan di blog.


Bercakap tentang undang-undang. Saya sebenarnya di UiTM sekarang. Itulah sebab lain saya jarang menjenguk blog tak seberapa ini. Kamu pun patut tahu, sekali kita berhenti melakukan sesuatu, menjadi sukar untuk kita bermula semula.

Blog ini minat. Benar. Tetapi minat ini memerlukan komitmen yang tinggi. Saya perasan juga sesetengah blogger juga seperti saya. Masuk sahaja universiti masing-masing, jarang kelihatan blog mereka di-update. Itu sesuatu yang sukar dielakkan.

Tambahan pula aku terjebak dengan Tumblr. Macam-macam alasan aku berikan bukan? :). Tapi tak mengapa. Selepas ini akan saya ulas tentang pelbagai perkara yang sebenarnya menggangu fikiran saya. Malam ini saya hanya ingin menjelaskan mengapa saya hilang di arena blogging. Jika ada yang sudi membaca, saya ucapkan terima kasih. Ada juga yang membaca blog saya ini. :')

*Penggunaan aku dan saya tidak sepatutnya digunakan seperti di atas. Maafkan saya. Maklumlah. BM B+

Thursday, June 2, 2011

Saja Nak Update.





Macam title. Saja update. :P. Off. Layan Tumblr.
BTW Tekan gambar dua terakhir untuk animation.

Wednesday, June 1, 2011

Segmen Review: Pak Cek Biola


Ini blog keenam puluh tiga di-review!

Blog ini dimiliki oleh Rozuan Ismail. :D

Hmmm. Sejujurnya. Saya sangat segan bila bab mereview blog yang mempunyai lebih 1,000 followers. Bukan apa. Segan. HAHA. Yela. Blog saya baru 300 kan. Bila review blog yang banyak follower. Rasa macam lain je. Tapi takpe. Saya cuba sedaya upaya ye? :)

Kita mulakan dengan header. Wah. Hensemnya pemilik blog ini! ^^,. Saya rasakan dia mempunyai tarian kepada biola. Hehe. Cantik kan?  Header anda menarik! Tahniah! Mustahil saya lupakan header ini dalam masa terdekat.

Tema blog pula. Kelihatan background bertemakan warna kuning, merah, dan brown. Berdaun seperti tumbuhan di kanada. Simple tapi cukup memberi effect kepada pengunjung, kerana terlihat kelainannya. Tapi jika tiada signifikannya dalam background itu, saya cadangkan anda pilih yang lebih bermakna pada diri anda.

Widgets pula. Followers di atas. Begitu juga dengan shoutbox dan archive. ^^,. Tidak saya lihat apa-apa masalah disini.

Ruangan komen menggunakan pop-out dan juga comment moderation. Jadi saya rasakan terbaiklah. Tiada pembaikkan saya boleh cadangkan di sini. 

Mari kita terjah blog Pak Cek Biola!

Segmen Review: :: best moments in my life ::


Ini blog keenam puluh dua di-review!

Blog ini dimiliki oleh holaulala. :D

Kita mulakan seperti biasa, di header. :). Wah. Tulisan 3D effect. Simple tapi cantik. Cukup memberikan tanggapan bagus kepada pengunjung. Siap png lagi. :D

Tentang tema blog ini, warna pink. Sangat kemas. Saya lihat begitulah. :). Entah. Mahu katakan apa lagi? Sudah comel temanya. HAHA

Widgets. Followers diletakkan di bahagian bawah juga. Seboleh-bolehnya kita letak di-atas. Senang orang mahu follow. :). Archive dapat dilihat. Saya mencari Shoutbox. Tiada? Jika anda ingin orang comment. Mungkin cara baik untuk tidak mempunyai shoutbox. Tetapi dari segi orang meninggalkan link, senang lagi di shoutbox.

Ruangan komen? Pop-out dan juga comment moderation. Gabungan itu saya rasakan adalah yang terbaik bagi mana-mana blog. :D

Okay. Itu saja. Jom terjah blog http://holaulala.blogspot.com!

Segmen Review: ~~PaNdAi Ke Aq BeRcElOtEh~~


Ini blog keenam puluh satu di-review!

Blog ini dimiliki oleh Maira Queen. :D

Baik. Kita mulakan dengan header. Wah. Berbunga-bunga nampak. ^^,. Saya rasa tiada masalah. Kelihatan simple dan menarik. Warna pun sesuai dengan background anda. Bagus!

Kita teruskan dengan tema blog. Biru. Background sebegini bermakna blog anda akan cepat loading. ^^,. Bagus. Tema blog anda pun basic. Tiada penambahan apa-apa. Jadi simple dan tidak serabut. Ini menjadikan mengunjungi blog anda menyeronokkan.

Widgets pula. Followers. Jelas. Archive juga jelas. Cuma shoutbox. Perlu tekan satu page untuk mengakses shoutbox. ^^,. Mesti pemilik blog mempunyai alasan tersendiri.

Ruangan comment? Ada pop-out! Bagus. Cuma tiada comment moderation. Saya rasakan comment moderation membantu anda mengetahui jika terdapat post baru. Saya syorkan comment moderation. :)

Dah. Jom terjah blog ini!

Monday, May 30, 2011

Hilang Mood.

Entri ini pendek saja. Cuma nak cakap malam ni aku takde mood nak review lagi dua blog seperti yang aku lakukan. Blog yang aku review tadi sudahpun mengambil kesemua tenagaku. HAHA. Tipulah. Tak la. Aku pun tidak tahu mengapa. Mungkin kerana aku akan kembali ke Kuantan tak lama lagi. Satu lagi semester.

Selalunya aku gembira. Tetapi entah mengapa aku berasa berat hati kali ini. Mungkin kerana aku terfikir kata-kata senior yang menyatakan subjek semester inilah paling susah. Aku bukan fikirkan apa, cuma aku ingin menambahbaik keputusan semester satu dan semester dua aku. Semester tiga inilah penentu CGPA aku sebenarnya. Harap-harap tidak turunlah. :/. Jika turun pun janganlah sehinggakan apa yang aku harapkan tidak menjadi. Ini masih asasi. Inilah masanya aku menyerlah. Nanti di peringkat degree tidak tentu aku dapat menikmati keputusan yang baik sebegini lagi.

Tak mengapalah. Mungkin aku harus tingkatkan usaha saja. Demi Deans List pada semester 3! InsyaAllah. Jom ramai-ramai target dapat results mantap? ;). Siapa nak buat study group dengan saya angkat tangan! *Poyo macam ada orang teringin. HAHA


Segmen Review: Penulis Senja


Ini blog keenam puluh di-review!

Blog ini dimiliki waN Mohd Salim. :)

Erm. Ini bukan blogger sembarangan ni. HAHA. Agak terharu bila dia menyertai segmen di blog yang tak seberapa ini. :').

Sebenarnya nak berikan komen di blog ini agak susah. Kerana kelihatan seperti dia sudahpun lama berkecimpung dalam bidang blog ini. Mahu berikan nasihat pun susah. Bukan kerana dia tidak mahu dengar tetapi kerana dia lebih mengetahui akan bab-bab blogging. :). Tapi tak mengapa. Saya akan cuba sedaya upaya untuk mereview blognya.

Baik. Kita mulakan dengan header. Header blog Penulis Senja agak menonjol. Saya paling tertarik dengan effect reflection pada namanya. Bijak betul blogger ini kerana headernya mempunyai kaitan dengan nama blognya. Macam blog saya nama Bebelan Saja tetapi gambarnya tiada kaitan pun. HAHA.

Kita teruskan dengan tema. Biru muda. :). Saya anggap ini adalah untuk memastikan speed untuk blog loading menjadi laju. Bagus. Template tiada masalah. Kelihatan tersusun. Cuma advertisement di atas itu kelihatan seperti berlanggar dengan tab pages blog anda. Anda menggunakan tema wordpress? Kerana kelihatan seperti tema wordpress. Kemas.

Widget pula. Followers dan Archive jelas kelihatan di bahagian tepi. :). Bagus. Untuk ke chatbox perlu tekan tab shoutbox. Hmm. Sesuatu yang baru.

Ruangan comment? Pop-out dan juga ada comment moderation. Memang terbaik. Tak dapat saya katakan yang lain. :)

Baik. Itu saja rasanya. Jom terjah blog Penulis Senja!

Sunday, May 29, 2011

Segmen Review: smile:)


Ini blog kelima puluh sembilan di-review!

Blog ini dimiliki oleh azrijohan. :)

Pertama sekali kita lihat header blog ini. Black and white. Lain dari yang lain. Cuma saya ingin tahu adakah anda sengaja membuat header yang sizenya kecil? Maksud saya saiznya adalah hanya 26.5KB. Padahal blog-blog lain ada yang menggunakan sehingga beratus KB. Perbezaan header blog bersaiz tinggi dan header blog saiz rendah jelas kelihatan.

Tema blog. Blog ini sememangnya menggunakan tema yang gelap. Hitam untuk background dan grey untuk post. Semakin saya review blog anda, semakin saya rasakan anda sebenarnya mahukan speed load blog anda bertambah. Maksud saya adalah untuk menjadikan blog anda cepat load. Mungkin.

Dari segi widgets. Semua yang penting ada. Followers, archive, dan chatbox. Tiada komen di bahagian ini. :).

Dari segi ruangan komen. Pop-out sudah bagus. Cuma comment moderation tiada. Susah anda mengetahui jika ada comment baru. Cadangan saya wujudkan comment moderation. :)

Itu saja. Jom terjah blog smile:)

Segmen Review: La Tahzan .. :)

Ini blog kelima puluh lapan di-review!

Blog ini dimiliki oleh Mira. :D. Kawan saya di Sekolah Menengah dulu. :'). Tapi dia pindah sekolah semasa masuk form 5. Tak tahulah kenapa emo tetiba. Mungkin sebab teringat kat dia or sebab tengah dengar lagu Utada Hikaru - First Love. XD. Tapi aku rasa dia antara kawan aku yang aku paling seronok berkawan dengan. :). Dah. Dah. Nanti nangis susah lak. HAHA. Teruskan dengan review.


Eh? Apa ni? Haa. Bila buka blog ini. Yang pertama keluar adalah ini. Mira. Saya sarankan anda buang energy saving tu. Itulah sebab mengapa anda mendapat warning begini. :). Okay?

Baik. Teruskan lagi. Tentang header. Hmmm. Kelihatan pecah dengan adanya background berwarna hitam. Dalam kata lain, nampak tak ngam. HAHA. Bukan nak kutuk. Ini hanya pemerhatian saja. Kalau tak boleh terima takpelah. Tak perlu terima. :)

Tema. Gelap. Wah. Tema ini agak okay. Cuma kelihatan agak kosong sedikit di bahagian tepi. Mungkin sebab saiz post anda kecil. Saya sarankan anda memperbesarkan sedikit kawasan post dan sidebar. :)

Dari segi widget. Saya rasa bagus. Tiada masalah. Yang penting semuanya diletakkan di bahagian atas. ^^,. Followers, archive dan chatbox.

Ruangan komen? Pop-out. Bagus. Cuma saya cadangkan anda menggunakan comment moderation agar anda dapat mengetahui jika terdapat comment tebaru di blog anda.

Itu saja. Jom terjah blog La Tahzan .. :)

Segmen Review: dos de D

Ini blog kelima puluh tujuh di-review!

Blog ini dimiliki dianazlan! :)

HAHA. Baik. Kita mulakan. :). Masuk blog ini, nampaklah header si pemilik blog ini. Simple tetapi comel. Sudah memadai bagi mengambil perhatian pengunjung. ^^,. Syabas.

Kita teruskan dengan tema blog ini. Warna pink dan merah. Wah. Cantik betul blog ini. Kelihatan kemas dan menarik! Background bunga berwarna pink. Memang masuk dengan tema blog ini. Tak dapat saya beri kutukan serta komen yang membina.

Widgets pula. :). Ehem. Ada lagu? Tapi tak mengapa. Memang diletakkan diatas. Mudah untuk pause jika tidak suka. Yang lain? Followers. Archive. Chatbox. Kesemuanya wujud. Bagus. Selalunya saya suruh orang letak diatas. Sekarang saya malas menyuruh. HAHA

Ruangan comment? Pop-out dan comment moderation. Terbaik!

Bengang sebab tiada komen untuk memperbaiki blog? Saya pun bengang sebab tiada yang negatif untuk dikatakan. :P. Sekian.

Jom terjah blog dos de D!


Saturday, May 28, 2011

Curang dengan Blogger.

Entri ini pendek je. Nak cakap kesetiaanku dengan blogger teruji apabila aku terjumpa tumblr.

Sebenarnya sudah lama aku mempunyai tumblr. Baru-baru ini sahaja aku mula menjadi rajin menggunakannya. :).

Ternyata tumblr mempunyai interface yang lebih mudah untuk mewujudkan post dan membaca post orang lain. Lain dari blogger yang mempunyai terlalu banyak options.

Bukan aku langsung tidak menggunakan blogger lagi. Aku masih guna. Namun di sini aku luahkan yang panjang-panjang. Di sana aku menggunakan kreativiti untuk menghasilkan gambar atau kuota. Jika susah, aku juga boleh reblog post orang lain dengan hanya menekan butang reblog sahaja. Di blogger ada? Takda.

Contoh korang tanya? Tumblr bagaimana sebenarnya? Lihat imej-imej dari tumblr aku. Ini semua aku hasilkan sendiri tahu.




Ini link tumblr aku. http://simplerambles.tumblr.com/ Jika korang ada tumblr silalah follow. :)

Segmen Review: M Y Z . Z I E M A


Ini blog kelima puluh enam di-review.

Blog ini dimiliki .m y z. :)

Kita mulakan dengan header blog ini. Mak ai. Header ni buat saya malu dengan header sendiri tau. -.-". Sangat comel. Tak terkata kecomelan header anda. Jadi saya mahu kata apa lagi? Terbaiklah header anda. Meskipun simple. Tetapi cukup mempesonakan.

Teruskan dengan tema blog ini. Purple. Wah. Memang masuk semuanya. Sangat cantik bila dilihat. Kesemuanya seperti perfect. Kemas. Saya tak dapat memberikan komen untuk memperbaiki tema anda.

Dari segi widget. Wah. Semuanya sememangnya dalam susunan yang ideal. Followers, Chatbox, dan juga archive. Dari segi widget lain. Sangat tersusun. Saya lihat blog anda langsung tidak serabut.

Terakhir sekali ruangan komen. Pop-out. Comment moderation. Tak tahulah saya nak kata apa. Memang bagus sangat blog ini. Saya ucapkan tahniah kerana memiliki blog yang sangat menarik ini. :)

Jom ramai-ramai terjah blog M Y Z . Z I E M A!

Segmen Review: Coretan Kecil


Ini blog kelima puluh lima di-review!

Blog ini dimiliki Eelink Oren. :).

Kita mulakan dengan header. Hmm. Tiada header image nampaknya. Saya bukan apa. Bagi saya, header ini identiti blog kita. Dengannya kita dapat ingat sesebuah blog itu. Sekiranya tiada header, anda agak kekurangan dari segi penampilan blog. Cadangan saya adalah anda mewujudkan header. Header simple pun sudah baik. :)

Nah. Saya bagi contoh header simple untuk anda:

Simple kan? Kalau nak guna yang ni pon tak apa. :)

Dari segi background. Okay lah. Warna Pink bagi background blog dan warna putih bagi background posts. Simple la juga. :)

Dari segi widget. Hmm. Followers anda di atas bukan? Kerana semasa saya membuka blog anda saya tidak nampak followers. Followers dan chatbox ada. Cuma archive tiada. Mungkin anda ada sebab mengapa. :)

Untuk ruangan komen. Bagus. Pop-out. Cuma saya cadangkan anda menggunakan comment moderation bagi mengetahui comment yang tebaru.

Itu saja. Jom terjah blog Coretan Kecil!

Segmen Review: Radin's Blog Entertainment!



Ini blog kelima puluh empat di-review!

Blog ini dimiliki Radin87. :)

Baik. Kita mulakan. Hmmm. Header anda. Fontnya agak simple. Saya cadangkan anda menggunakan header yang lebih menonjol. Kerana header anda elok. Cuma saya rasakan anda boleh menjadikannya lebih menarik. Ini cadangan saja ya? :D

Dari segi background. Kelihatan agak muram kerana warnanya gelap dan kelihatan kosong. Saya cadangkan anda fikirkan kembali tentang tema blog anda. :). Berikan nafas yang lebih menyegarkan kepada mata pengunjung. Jika post menarik tak semestinya pengunjung akan terus tertarik. Penyampaian juga penting.

Berkaitan widget. Saya lihat kesemuanya tersusun rapi. Okaylah juga. ^^,

Ruangan comment pula. Hmmm. Pop-out itu bagi saya memang sudah bagus tapi word verification itu agak mengganggu. Saya cadangkan buang word verification dan gunakan comment moderation sahaja. :D

Saya rasa itu saja. Jom terjah blog Radin's Blog Entertainment!

Thursday, May 26, 2011

Segmen Review: E'ka Zulaikha


Ini blog kelima puluh tiga di-review!

Blog ini dimiliki oleh E'ka Zulaikha. :D. Dia dahulu di UiTM Kuantan seperti saya. Sekarang beliau sedang menunggu kemasukan untuk degree. :)

Baik. ^^,. Kita teruskan dengan review! Wah. Blog ini tiada header image. Sebaliknya menggunakan header default template yang digunakan olehnya. Cantik! Pink gitu. Terserlah keayuan gitu. Wakaka. Budak SESTER eh? Saya ada sepupu kat situ dulu. :)

Dari segi post. Background pink dan post warna hitam. Saya rasakan tiada masalah. Cantik saja. ^^,. Cuma satu. Kenapa ada dua advertisement? Nuffnang la. Yang column tu saya cadangkan letak di sidebar. Kerana tidak sesuai di situ. Lagipun anda sudah ada advertisement lagi satu yang melintang bukan? Cadangan saya bawahkan advertisement pertama itu.

Dari segi widget pula, shoutbox, followers, dan archive diletakkan di tempat yang ideal bagi saya. Jadi saya rasakan itulah susunan terbaik untuk blog anda. ^^,

Hah.. Ini yang lemah.. Bahagian comment. Bukan pop-out. Sebenarnya ini akan menyusahkan pembaca yang ingin comment. Kerana mungkin mereka perlu melalui pelbagai rintangan untuk memberikan comment. Tambah-tambah anda enable word verification. Fuh. Berat bagi sesetengah pihak. Cadangan saya, disable word verification. Gunakan comment moderation. Senang anda tahu comment baru. Dan anda boleh approve. ^^,

Itu saja rasanya. Jom terjah blog E'ka Zulaikha!

Saya nak Jadi Bloglist Terbaru Cik Purple


Nak join? Tekan sini.

Saya tag Hafizzul Anas dan Fatin Nasihah

Segmen Review: !✿♛LIL' QUEEN'S STORY♛✿!


Ini blog kelima puluh dua di-review!

Blog ini dimiliki Cik Purple. :)

Saya rasa post anda tentang segmen ini hilang. :). Sebab saya tak jumpa. HAHA. Rasa-rasa sebab haritu blogger buat hal agaknya. Tapi tak mengapa. Kita teruskan dengan review. ^^,

Tentang header. Sebenarnya tiada header bukan? Hehe. Sebenarnya saya lebih gemar jika ada header berbentuk image atau jika anda pandai bermain flash, header flash. Tapi kalau memang anda lebih suka header sebegitu. Tak mengapa. Ini cadangan saja. Harap tak marah ye? ^^,

Background warna pink berbunga-bunga. Wah. Cantik la. :D. Mungkin ini sebab anda susah untuk membuat header. Kerana background anda susah untuk dipadankan dengan mana-mana header. Mungkin. Mungkin. Ini andaian saja. Post anda mudah dibaca. Kerana background post warna putih.

Berkaitan widget. Hmmm. Saya selalu cadangkan untuk mementingkan followers, shoutbox, dan archive. Followers anda diletakkan di bahagian di bawah juga. Tujuan meletakkannya di atas adalah untuk memudahkan pengunjung follow blog anda. Archive pun diletakkan di bawah juga. Shoutbox ada. Bagus. ^^,

Ruangan komen. Pop-out. Comment moderation. Dua-dua digunakan. Bagi saya itulah yang terbaik.

Itu saja rasanya. Jom terjah !✿♛LIL' QUEEN'S STORY♛✿!

Segmen Review: Diari, Journal, & Blog


Ini blog kelima puluh satu di-review!

Blog ini dimiliki KK. :D

Lihat header blognya. Fuh. Gambar perempuan termenung. ^^,. Mesti nak ketengahkan pemilik blog ini yang gemar berfikir tentang masa depan dan tentang hidupnya. Tetapi sedikit comment. Header anda tak berapa ada boom. :). Kalau anda faham apa saya mahu katakan. :). Sorry kalau macam kasar ye?

Dari header dan background saya nak mengagak warna kegemaran anda adalah warna ungu. :D. Kalau salah. Maaf ye? Tapi sebenarnya cantik la jugak. Background post warna hitam. :). Warna post purple. Mudah dilihat juga.

Widget pula. Semuanya baik sahaja. Cuma ketiadaan archive sahaja. Mungkin anda sengaja tidak meletakkan archive. :). Ikutlah. Hehe.

Ruangan komen pula. Bagus. Pop-out. Cuma, saya cadangkan comment moderation. Senang anda tahu jika ada comment baru di blog anda. Cadangan je tau.

Saya rasa itu saja. Jom terjah blog Diari, Journal, & Blog!

Wednesday, May 25, 2011

Segmen Review: Ly_Tulip's Zone


Ini blog kelima puluh satu di-review!

Blog ini dimiliki Ly Tulip. :)

Wah. Header ini kreatif! :D. Warna warni tuh. :). Tapi ini sekadar cadangan. Apa kata bagi font yang lebih menarik? Cadangan je. Sebab dah cantik. Tapi rasa-rasa boleh cantikkan lagi.

Background blog anda pula sangat cantik. :). Berwarna warni. Tapi tengok lama-lama sakit juga mata. :P. Melawak je. Tapi sejujurnya mungkin anda perlu fikir kembali tentang background anda. :). Warnanya agak power. Hehe. Berkaitan post. Rasanya tiada masalah. Senang dan mudah dibaca kerana background post anda warna putih. ^^,.

Widget pula. Selalunya saya pentingkan tiga perkara ni. :). Followers, archive, dan shoutbox. Followers anda di atas. Bagus. Archive pula di bawah sikit. Tapi takpe. Janji ada. :D. Shoutbox pula takde. Nak galakkan orang komen eh? Okay la tuh. Tapi shoutbox menyenangkan pengunjung meninggalkan link.

Dari segi ruangan comment. Itulah yang terbaik. Bagi saya la.

Maaf ye kalau banyak sangat komen? Blog saya pun banyak kelemahan. Tapi kita sama-sama cuba perbaiki ya?

Jom terjah blog Ly_Tulip's Zone!

Header Baru..

Tadi aku berasa agak bosan. Jadi aku fikir. Header tu dah nampak tua la. Jom try buat baru? Haa.. Dipendekkan cerita. Dapat la header di atas. :). Cantik tak? Cuba banding dengan yang lama.


Yang mana lebih elok? :). Tolong berikan pendapat ye? ^^,

Segmen Review: Well you can't shut my mouth in here.


Ini blog kelima puluh di-review!

Blog ini dimiliki oleh Mustab. Seorang rakan saya di UiTM Kuantan. :). Rasanya tidak pernah saya bersua dengannya. HAHA. Rasanya la. Baik. Akan saya review blognya. :D

Mula-mula. Lihat headernya. :). Simple bukan? Ianya juga bukan jenis image. Bagi saya, jika kita menggunakan image, ianya akan menjadi lebih menonjol. Bukan susah pon. Sekejap je. :). Biar saya tunjuk contoh header untuk blog anda.


Nampak? Macam menarik sikit kan? :). Contoh jela. Taknak buat pun takpe. Header anda sekarang okay juga. Nak header yang atas pun boleh je kalau nak. Saya saja buat. :P

Background blog anda sangat unik. Tak pernah saya lihat. Comel juga. :D. Kiranya sesuai la kerana anda menggunakan background post warna putih. Tidak ada masalah untuk pembaca membaca post anda, kecuali di post gambar. Anda perlu bijak menyusun gambar. Di post ini, kelihatan gambar itu keluar dari frame yang asal. :)

Bergerak kepada widget. Ada lagu blog ni. :P. Okay la kalau ada pun. Sebab dah ada peringatan untuk pause sekiranya tidak mahu dengar bukan? :D. Widget lain? Sudah memuaskan. Followers. Archive. Shoutbox semua ada.

Bergerak kepada komen. Bila pengunjung ingin comment, kelebihan blog ini adalah ia telah enable pop-out. Kekurangannya adalah terdapat captcha atau word verification. Menjadi satu masalah bagi sesetengah pihak kerana ada word verification ini. Sampaikan kadang-kadang keinginan memberi comment pudar selepas mereka mendapat tahu perlu ada word verification.

Blog ini mungkin masih baru. Saya rasakan begitu kerana ianya sangat kemas. Postnya pun bagus belaka. Penuh dengan informasi. :)

Itu saja. Jom terjah blog Well, you can't shut my mouth in here.

Tuesday, May 24, 2011

Segmen Review: KupasOren


Ini blog keempat puluh lapan di-review!

Blog ini dimiliki oleh Marea Amad, seorang rakanku di UiTM Kuantan. :). Seperti yang aku telah katakan padanya, aku akan buat twist sikit di review ini. Jadi apakah twist itu? HAHA. Seperti yang dilakukan di blognya, aku akan ceritakan tentang perwatakannya dari awal kami kenal sehinggalah sekarang.


Fuh. Itulah wallpost pertamaku ke wall si Marea. :). Masa ni aku kenal Marea samar-samar je. Kenal muka ya. Perwatakan tidak. :). Sejujurnya sebelum mengenalinya dengan lebih rapat, aku selalu menganggap dirinya sebagai seorang yang unfriendly. Maaf ya Marea? :). Sebab sebelum ni jika aku terlihatnya mukanya memberi tanggapan bahawa beliau akan melempang sesiapapun yang mencari pasal dengannya. Betul. Saya tak berani kacau dia.

Itu sebelum. Semasa cuti itu aku rasa kami mula berchat di Facebook. Pada waktu itu kami terlihat ada minat kami yang sama iaitu permainan komputer. Dan kami berborak-borak tentang pelbagai benda. GTA, Zelda, Pokemon, Need For Speed. Okay, kebanyakannya game. Aku juga ingat satu permainan di Facebook di mana kami perlu menekan butang di mouse dengan kelajuan cahaya. HAHA. Hiperbola di situ. Kami seperti bertarung jika aku tidak silap. Untuk melihat siapa mendapat markah tertinggi. Aku tidak ingat siapa menang. Tetapi yang aku pasti Marea ini bukan calang-calang gamers. Dan melihat blog Marea, aku tahu dia juga kaki code. Bermaksud suka bermain dengan kod-kod di blog. Aku juga ingat pada satu kejadian di mana Marea ini berjaya menghasilkan applikasi di Facebook untuk groupnya. Terlihat kerajinannya mencari perkara baru ya? :)

Baik. Kita teruskan dengan review ya? HAHA.

Bila korang buka blog Marea ini, korang akan perasan yang blog ini tidak mempunyai header jenis gambar. Header blog ini aku rasa adalah sebegitu kerana ianya dicustomized oleh pemilik blog ini. Aku rasa kebaikannya adalah blog tidak akan loading slow kerana tiada header yang berat. :). Korang akan lihat headernya yang mempunyai link twitter sekali. Hebat pemilik blog ini melakukan sedemikian. Saya rasa ini semua custom made.

Kita teruskan dengan background dan feel blog ini. Tema blog ini gelap. Backgroundnya la. Selalunya jika blog gelap warna post perlu eye catching dan tidak menyakitkan mata. Saya sarankan anda menggunakan warna yang senang dilihat tanpa menyakitkan mata pengunjung. Tugas ini mudah sekiranya warna post blog anda itu constant. Bermakna tidak berubah. Tetapi saya perhatikan warnanya berubah sekali sekala. Setakat ini saya rasa okay lagi. Masih boleh dibaca, cuma saya persoalkan bagaimana nanti jika anda mengubah tema blog. Adakah post itu akan berubah warna sendiri? Sudah lama saya tidak kacau settings design. :)

Dari segi widgets. Baik. Kelihatan seperti Marea mahu mementingkan pengikut networked blogs dari pengikut blogger. Mungkin sebab seorang blogger hanya boleh mengikut 300 blogs tetapi pengguna networked blog tidak mempunyai sekatan. Ini andaian saja. Tetapi itulah. Widget followers dan shoutbox diletakkan di bawah sedikit. Selalunya widget-widget ini diletakkan di bahagian atas. Cadangan jela ye? Naikkan sedikit widget-widget ini. Mereka penting. Kita pentingkan yang mustahak dulu. Archive? Tiada archive. Ada sebab mengapa tiada archive Marea? Archive menjadikan tugas menerokai post lama blog anda lebih mudah.

Kita teruskan dengan ruangan comment. Hmmm. Bukan pop-out rupanya. Pop-out ini sebenarnya memudahkan pengunjung memberi comment kerana kita tidak perlu membuka post individual untuk memberi komen. Sekiranya dari main blog ingin memberi comment, Kita perlu membuka page baru. Tetapi jika menggunakan pop-out tidak perlu lagi perkara itu. Teruskan lagi. Ada approval? Bagus.

Itu saja dari saya. Lihat betapa panjangnya komen saya pada review anda Marea. Sememangnya inilah twist saya kepada kamu. :)

Jom terjah KupasOren!

Segmen Review: LoVe+FaMiLy+FrIeNdS


Ini blog keempat puluh tujuh direview!

Blog ini dimiliki oleh Farina Sulaiman.

Wah. Masuk je blog ini korang akan perasa headernya yang comel. Sebab ada penguin agaknya. HAHA. Tapikan. Erm. Jangan marah ye? Background tu nampak serabut la. Tak berapa masuk dengan header. Lepas tu blog anda menggunakan transparent kan untuk post? Pening kepala sebenarnya. Maaf kalau terkasar.

Saya lihat post anda tak menentu warna. Mungkin sebab anda mengunakan transparent background for posts. Jika anda masih mahu menggunakan background itu, saya cadangkan anda menggunakan background post anda warna yang solid. Putih mungkin pilihan terbaik.

Dari segi widget, bagus juga susunan semuanya. Followers, shoutbox, dan juga archive diletakkan di bahagian atas. Mudah untuk pengunjung mengikut blog anda di samping meninggalkan link blog mereka sambil membaca post lama anda.

Dari segi ruangan comment. Bagus. Anda menggunakan pop-out. Tetapi, tidak menggunakan comment moderation. Mungkin susah anda mengetahui comment terbaru di blog anda.

Itu saja. :). Jom terjah blog LoVe+FaMiLy+FrIeNdS!

Segmen Review: Cute Simple


Ini blog keempat puluh enam di-review!

Blog ini dimiliki oleh Aii Si. :)

Hah. Tengok nama blog, Cute Simple. Blog ni pun cute dan simple! :). Lihat header. Ada rose. ^^,. Tapi kan, kenapa warna biru digunakan masa nak tulis di tengah tu? Macam tak masuk la. Pendapat jela. :). Tapi bila fikir balik. Warna apa lagi boleh menonjol dari warna pink? HAHA. Entahlah.

Background pun simple je. Ambil dari pyzam eh template ni? Nampak kosong. :). Kat sebelah kiri dan kanan la. Sebab kawasan post pun agak kecil. Saya cadangkan awak perbesarkan kawasan post. :).

Dari segi widget. Followers ada di atas sekali. Bagus. Shoutbox pun di atas. Bagus. Cuma archive sahaja seperti di bahagian bawah sedikit. :). Mungkin anda pentingkan mesej itu. Tak mengapa. Cuma selepas kotak "My Words" anda, saya cadangkan letak archive.

Ruangan comment menggunakan pop-out dan mempunyai moderation. Saya rasa itulah cara terbaik untuk meninggalkan ruangan komen.

Saya rasa itu saja. :). Jom terjah blog Cute Simple!

Monday, May 23, 2011

Segmen Review: » à ĢüŸ FřŌm MäŘş «


Ini blog keempat puluh lima di-review!

Blog ini dimiliki M Fizan. :D

Wah. Bila masuk je blog ni terus ada header tulis Love You. Romantik agaknya pemilik blog ni. ;). Header blog ini okay, cuma, background yang mengelirukan. Disebabkan gambar itu tidak mengisi ruang dengan sepatutnya, kelihatan seperti ada sesuatu yang tidak kena. Saya cadangkan anda mencari background yang nampak lebih kemas dan cantik. :)

Tentang warna yang anda gunakan dalam blog anda. Saya rasa semua yang anda lakukan di dalam blog anda adalah untuk menunjukkan kreativiti anda. Anda mungkin seorang yang berani kerana mampu membuktikan anda tidak takut untuk bermain dengan kombinasi warna yang sangat kontra, namun saya cadangkan agar kamu menggunakan warna yang lebih simple dan kemas. Ini adalah kerana warna hijau dan kuning tidak kelihatan sesuai di bahagian sidebar anda. :). Mungkin penyebabnya adalah background anda. Tetapi ini pendapat saja ya? Jangan marah.

Berkaitan widget, saya rasa cukup baik kerana ketiga-tiga widget penting berada di bahagian atas. Cuma saya cadangkan facebook badge awak dibawahkan sedikit. :). Cadangan saja.

Ruangan comment? Sudah bagus.

Itu saja. Jom terjah blog A Guy From Mars!

Segmen Review: ♥ N0thiNG LasTS F0rEVeR ♥


Ini blog keempat puluh empat di-review!

Blog ini dimiliki ♥ norlida ♥

Sebelum tu saya nak minta maaf kat Akak Norlida. :). Sebab lambat review. Huhu. Bukan pe kak. Letih gak nak review semua blog ni satu-satu. Kih3. Jadi nak buat setenang-tenang mungkin kena la buat secara perlahan. Harap akak tak marah. ^^,

Kita teruskan dengan review. Wah! Pinky betul blog ni! Nice! Sedap mata memandang. Sebab post background putih, tapi background blog corak dragonfly yang ada bunga-bunga kat sebelah warna pink. Simple tapi cukup menarik!

Semua kriteria yang saya gariskan untuk menyatakan bahawa sesebuah blog itu bagus semua dah ada di blognya. :). Mungkin sebab dia pun ada segmen review blog. :D. Fuh. Mantap la dia review! Patut blog cam terbaik je. ^^,

Blog ini menggunakan kod image appears when scrolled on. Saya rasa ini bagus cuma kadang-kadang bila scroll bawah and scroll atas, kemungkinan ini terjadi.



Widget followers, archive, dan juga shoutbox semuanya diletakkan di bahagian atas blog. Ini saya rasa adalah yang terbaik. Ruangan comment juga yang terbaik. Pop-out dan comment moderation. :D.

Ada contest rupanya pemilik blog ini. Jom ramai-ramai join. Masih terbuka! Tekan sini.

Jom terjah blog ini. Best tau! ♥ N0thiNG LasTS F0rEVeR ♥

Segmen Review: aku Budak Keratong


Ini blog ketiga puluh empat di-review!

Blog ini dimiliki todt.. :)

Hah. Lihat headernya. Mesti korang tahu empunya blog ini jenis ceria kan? Kartun banyak je kan? Kih3. Bermaksud pemilik blog ini seorang yang ceria!

"Suka hati je kau", kata pemilik blog aku Budak Keratong.

Wakaka. Melawak je. Header anda kelihatan penuh dengan banyak benda. Semua perkara yang anda suka mungkin? :)

Kita teruskan. Background anda mengikut template yang anda install bukan? Cantik la. Ada lebah, butterfly dan juga dragonfly. :)

Masa nak ambil header anda saya terperasan anda menggunakan right click disabled. Nak cakap camne eh? Kalau tujuan nak jaga copyright. Well. Nampak header di atas? Dapat jugak saya culik kan? Kih3. Saya ada post tentang ini. Baca di sini.

Tentang widgets. Followers dan archive sepatutnya di letakkan diatas. Maksud saya di bahagian atas sedikit. :). Sebab mudah nanti orang follow dan baca post lama. Shoutbox pula tiada di sini. Hmmm. Susah pengunjung memberikan link blog mereka. Tetapi jika tiada shoutbox. Ini menggalakkan pengunjung memberi comment. :)

Tentang ruangan comment. Pop-out. Bagus. :). Saya cadangkan comment moderation. Mudah anda tahu jika ada comment baru. Itu saja dari saya. ^^,

Jom terjah blog ada Budak Keratong!

SEGMEN KREATIF BEN ASHAARI KEMBALI


Nak join? Tekan  sini. :)