Wednesday, March 23, 2011

Bila Gadis Diracun

Bila mulut mula bertutur.


"Cinta adalah perasaan yang menyatakan, bahawa anda memerlukan seseorang, bukan hanya kerana dia membuat kita merasa istimewa, tetapi juga kerana dia perlu anda sebanyak mana yang anda perlukan dia. Dan aku yakin kaulah cintaku. Yang melengkapkan diriku yang serba kekurangan."

"Cinta tak mampu dihuraikan oleh kata-kata. Kerana cinta itu bukannya sesuatu yang boleh difahami dengan akal fikiran. Ianya perlu dirasai oleh hati dan jiwa."


Setiap butir bicara dirancang dengan berhati-hati agar ianya menjadi racun yang meresap dalam hati.
Inilah lelaki. Bijak menawan sang gadis jelita. Namun sedarkah wahai kaum hawa? Kata-kata tetaplah kata-kata. Tiada maksud jika tiada perbuatan disertainya.

Pepatah Inggeris berbunyi, "Action speaks louder than words".

Kita kutuk perbuatan mereka. Namun kata-kata hikmah inilah yang perlu dijadikan pedoman hidup.
Dalam ingin berbuah hati, kita seringkali tersungkur tatkala perkataan-perkataan yang indah muncul.

Lemah ucapnya.

Tertawan katanya.

Cair bisiknya.

Kemudian segalanya diserahkan kepada si jejaka yang pandai mengumpan. Apa terjadi kepada si puteri? Maruah tergadai, mahkota diri musnah. Kaum Adam tidak akan nampak kepadanya satu kecacatan. Akan tetapi si gadis akan kehilangan sesuatu yang cukup istimewa.

Kasihan. Kasihan.

Tetapi, apakan daya? Sudah terjerat. Sudah terlambat. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.


Posting ini bukan bertujuan untuk mengutuk gadis di luar sana. Tapi ianya bertujuan memberi nasihat bahawa lelaki ini bijak dalam mempesonakan hati wanita. Dan mereka juga melakukannya untuk mengambil kesempatan. Bukan semua lelaki begitu. Tidak, tidak, aku tidak berfikir begitu. Namun disebabkan segelintir mereka begitu, aku rasa bersimpati kepada mangsa mereka.Panda diatas tiada kaitan langsung dengan post ini. Harap Maklum.

6 comments:

Aqila Safuan said...

wah . nice entri : )

Arif Azmi said...

terima kasih.. :D

Nia Ilemor said...

cool la ariff :D

Arif Azmi said...

Thanks.. :D

ariff said...

ye bila gadis diracun.sedap tajuk entri ni arif!

memang sesuai pun.sekarang ni ramai perempuan yang kena tipu.jadilah tipah tertipu.sebab sekarang ni lelaki dah tak ramai.sebaliknya jantan yang bersepah.kesian kat perempuan ni semua.

http://riffzam.blogspot.com/

Arif Azmi said...

hehe.. terima kasih.. :)..