Monday, April 18, 2011

Blog Anda Akan Ditutup Pada 25 Jun!

Terkejut? Sepatutnya anda terkejut. Tetapi jika anda sememangnya mengikuti perkembangan dunia blog. Mesti anda pernah baca tentang benda alah ini.



Berita ini menyatakan bahawa mereka yang tidak menggunakan Gmail sebagai cara login masuk kedalam blogger, blog anda akan dihapuskan pada tarikh di atas. HAHA

Jadi mengapa aku ketawa?

Kerana ramai orang salah menginterpretasi notis blogger. Cuba anda lihat di dashboard. Tekan Blogger Buzz. Baca elok-elok. Jangan lompat mana-mana bahagian ya? Linknya disini.

Awal-awal telahpun dinyatakan

" (This message only applies to a tiny fraction of users who haven’t logged in to Blogger since 2007. If you’ve logged in to Blogger at least one time since 2007, you won’t be affected and can disregard this message.) "

Inilah mesej yang 'menggerunkan' kepada sesetengah blogger.

" For a number of technical and operational reasons, we’ve decided to finally end our support for migrating legacy accounts and blogs after June 25th, 2011. So if you have a Blogger account and haven’t logged in since 2007, you will lose access to the account and associated content permanently unless you update to the Google Account system before June 25th. "

Aku sebenarnya sudah membaca notis ini pagi tadi, tetapi hanya terpanggil untuk menulis tentangnya malam ini kerana ramai yang takut akan hal ini. Aku pasti ada diantara kalian yang sudahpun mewujudkan akaun gmail kerana notis ini. Tetapi jangan risau. Jika google mahu men'delete'kan blog andapun, sudah tentu akan ada mesej dihantar kepada anda. Sekiranya tafsiran saya salah. Maaf ya? Tetapi inilah yang dapatku fahami dari petikan yang ditunjuk itu.

P/S: Maaf kerana memberi sesetengah anda strok. :P

8 comments:

qieqieaqilahashari said...

dulu pernah kena macam ni. tapi masa tuh aktif je berblogging. i dont know why. sampai sekarang masih cuak cuak ayam takut blog kali ni pulak kena macam ni. Mintak jauh.

Arif Azmi said...

Ada kesilapan kot.. :).. Kadang2 diorang pnye server pon bermasalah.. ^^,.. InsyaAllah.. Blog kita terselamat..

riffzam said...

erm.okey.terima kasih atas info ni ye! :) hehe :)

Arif Azmi said...

ariff: no problem.. :)

Izyan Masri said...

WUWU.YAN SELAMAT KOT ! :D

Arif Azmi said...

Yan: InsyaAllah.. ^^,

fatin hanani said...

klu fatin still guna akaun yahoo bukn gmail slmt kowt kan :)
hehe takut juga..pnt2 buat blog..sng2 ja nak delete :(

Arif Azmi said...

HAHA.. xdela.. dye tak delete pnye.. :)