Wednesday, May 18, 2011

Ingin Mendapat Banyak Comment?

Pernah tak korang buat post best.. Pastu ingat tunggu dalam sejam tu dapat la comment banyak-banyak. Tapi bila datang balik. Korang jadi macam ni.


HAHA. Sebab takde comment langsung. Atau tak banyak sepertimana korang harapkan.

Sebenarnya kalau korang nak tahu, nak dapat comment orang, sekadar post yang bagus pun kadang-kadang tak mencukupi. Kadang-kadang korang perlu menarik pembaca ke blog anda dahulu.

Bagaimana?

Cuba korang pergi blog orang lain comment post diorang? Mesti diorang ada keinginan nak visit blog korang pulak lepas tu. Yela. Diorang pun terharu kalau korang comment. :). Tapi kena pastikan korang pun tak sombong la. Bila orang buat something untuk kita, kita cuba balas. Sekadar visit blog diorang pun memadai. :). Jangan fikir diorang comment blog kita bermakna mereka akan sentiasa mengetahui isi blog anda. Ini pentingnya blog walking. Kita perlu ada kawan la.

Blogwalking ini umpama mengunjungi rumah orang la. Bila kita comment, seperti kita memberi hadiah. Kalau orang yang kita berikan hadiah tu rajin and sudi, nanti dia datang menjengah blog kita pulak. InsyaAllah dia comment. Bukan wajib tau comment-comment ni. Dah dia sudi. Alhamdulillah la. :). Kalau korang ping entry di group-group seperti sahabat blogger pun tak tentu ada orang tengok blog kita. Kan? ;)

So cara ni bagi aku la. Agak effektif. Yang aku lihat, memang blogwalking cara terbaik mendapatkan pengunjung. Tapi letih la. ;). So cadangan aku, biar korang dapat banyak kawan kat alam blog ni. Serious, nanti mesti ramai nak baca blog kita. InsyaAllah.


32 comments:

Aqila Safuan said...

dulu rajin bw , sekarang omgee malas! haha . kenalana rpt je pegi menjengah , takpun tgk dashb oard , tajuk mnrik tekan , kalau rase nak komen komen .

Arif Azmi said...

@Aqila haha.. tula.. awal2 blogging best la.. ^^,.. Lama2 mula la berat.. Kah3..

Rozuan Ismail said...

setuju=).tu yg sy lakukan.blogwalking blog org.komen blog org.

ღ Sis Aieda ღ said...

weee~

sokong 101 %

bile kiterw komen entry someone,tak mustahil orang tersebut akan datang tengok entry kiterw kan...

arif azmi menarik perhatian saye untuk datang ke belog nie..

eheheheh...

mad khaz said...

haha. agak lah,lame2 actually makin malas. harap kan mood ada je untuk bw XD

Puteri Kasih said...

kdg2 malas bw bila masuk blog je skrin dah hang...huhu

Arif Azmi said...

@Rozuan Ismail: Kan? :).. Cara ni agak berkesan.. ^^,

Arif Azmi said...

@Sis Aieda: HAHA.. 101% terus! ^^,..

Betul2.. InsyaAllah dia singgah.. :)

HAHA.. Taktik saya berjaya! Yahoo!! :D

Arif Azmi said...

@Mad Khaz: Yaa.. Lama2 mula la berat kan? Tapi selagi kuat.. kita teruskan! :D

Arif Azmi said...

@Puteri Kasih: Eh? Cmne tu? O.o

farhah dzarif said...

Betul betul. Tak salah bw. selain dpt baca mcm2 info, dpt jugak tips nk berblogging selain dpt kawan :)

Arif Azmi said...

@Farhah Dzarif: Kan? :).. BW ni banyak faedahnya..

miss.Addin said...

ziarah menziarahi amalan mulia. haha :) boleh tak macam tu

Arif Azmi said...

@miss.Addin: HAHAH.. Boleh3.. ^^,.. Memang betul kan? Cuma kali ni di alam maya je.. :)

Mustab said...

entri2 saya semua menarik sifu. tapi kenapa komennya masih ciput? sila jawab sifu.

Mustab said...

entri2 saya semua menarik sifu. tapi kenapa komennya masih ciput? sila jawab sifu.

Arif Azmi said...

Mustab: Mungkin sebab anda tak edarkan biar orang tahu.. :).. Maksudnya kena promote la.. ^^,.. Kalau promote dapat la banyak orang comment..

Az-Zahra Fauzee said...

oo~
begituuu~
sambil geleng laju2
haha~

Arif Azmi said...

@Az-Zahra Fauzee:

Haah.. begitu2.. hahaha..

NAZREE said...

"manusia biasa mana yang lahir-lahir terus jadi famous? Cecite"-kata ikhsan daripada Nazree Alehan

betol bro, kite perlu blogwalking sana ke sini untuk promote blog kita. Lagi satu mungkin keikhlasan hati ini perlu dalam menulis setiap entri, baru kita puas hati. Orang komen, kita suka lagi bertambah semangat nak komen lagi tu~.

Arif Azmi said...

@NAZREE: Saya stuju sangat2.. ^^,.. Ikhlas tu pnting.. Kalau tak kita tulis tnpa jiwa.. Sekadar nak tulis je..

mira said...

wahh terima kasih atas pndangan dn cadangan yg sgt bernas! hehe. follower ramai pun tpi komen sikit mcm xbest la jgak en :)

Nieda said...

Tengah buat Kek Oren Blended. Tapi sempat jenguk blog . Ada org komen-Arif la tu. Terus datang sini.

Cik Cempaka said...

yup, agreee...

:)

Arif Azmi said...

@mira: HAHA.. no hal.. ^^,.. Betul2..

Arif Azmi said...

@Nieda: HAHA.. perghh.. menjadi la cara ni..

Arif Azmi said...

@Cik Cempaka: ^^,.. Thanks for agreeing..

MerLe said...

tul..rse down je ble xde spe2 komen.. tp bile ada, wala wala suke sgt..hehe

Arif Azmi said...

@MerLe: Kan2? Seronok ooo.. HAHA

zuwaidah said...

ya betul, sebaik mungkin ziarah blog yg kak zu follow. kadang2 komen kadang2 tak sempat, baca sambil lalu.

Arif Azmi said...

@zuwaidah: kan2? ziarah terbaik.. :)

waN Mohd Salim said...

jom join ps punye segmen hehee

http://www.penulissenja.com/2011/05/penulis-senja-cari-blog-simple-dan.html