Sunday, May 15, 2011

Right Click Disabled? Buang masa je.

Aku rasa korang pon penah nampak blog-blog yang buat right click disabled kan? Sesetengah sampai left select pon disabled. Apa tujuan sebenar nak disabled dua benda ni?

Contohnya blog Kak Yuyu, (Kalau Kak Yuyu baca jangan marah ye? Contoh je)

Alasannya selalunya adalah untuk menjaga isi atau content blog dari di-ciplak.

Tetapi, kenapa pulak aku cakap buat benda ni buang masa sedangkan tujuannya untuk menjaga kepentingan blog itu? Sebab kalau korang disabled pon, masih ada cara untuk mendapatkan isi blog itu.

Tak percaya? Cuba pergi ke dashboard kat atas tu.

Yang ni.

Boleh right-click bukan? Cuba tekan view page source. Di situ korang akan nampak semua benda yang berkaitan dengan blog itu. Contohnya nak ambil header. Tekan CTRL + F, tulis "Header1_headerimg". URL lepas tu adalah header blog yang korang tengok tu. Andai kata dashboard blog tu takde, tekan CTRL + U. Keluar jugak page source.

Sebelum ni, blog yang aku review ada juga yang disable right click. Inilah cara aku mendapatkan header mereka. Untuk pengetahuan pembaca, Segmen Review Blog Bebelan Saja masih lagi dibuka!

Kalau korang baca page source tu, korang akan nampak semua post kat blog tu ada. Jadi disable blog ni sebenarnya tak boleh memberi jaminan tiada orang akan copy apa-apa bahan bacaan atau gambar di blog anda. Nasihat saya buang saja disable ni, kerana sebenarnya pengunjung yang mungkin akan terasa dengan disable itu. Yelah, dia ingin buka link baru, anda menuding jari menyatakan dia ingin mencuri isi kandungan blog anda pula. Siapa tak terasa bukan?


38 comments:

mcm ni lah said...

ade byk cara lah,. tapi kalo entry tak berkualiti takde sape pon yg ingin copy entry2 tu,.. betul tak?

Arif Azmi said...

Haah.. Betul tu.. Bukan nak cakap sesiapa pun kan? Tapi kalau entry tak berkualiti pon bukan ada yang nak copy-copy.. :)

MerLe said...

emmm. betul jugak kn

Arif Azmi said...

Kadang-kadang tengok niat jugak.. :)

miss.Addin said...

haha yeke boleh buat macam tu even dah disable ? okay sy memang buta IT :D

Arif Azmi said...

Haah.. :).. Boleh je.. ^^,..

putrifayad said...

btul3...x suke la kalau blog ade disable right click..kte nak bukak tap je bukak nk curi content..:)

Shaherah said...

dulu shera disabled right klik gak.. pastu macam menyusahkan shera pulak.. shera nak guna pun dah susah.. tapi sekarang shera disabled highlight jek.. >.<"

Sebab shera ada musuh dalam selimut.. bahya gila.. dia bukan nak copy paste.. Dia nak malukan kita jek...

Arif Azmi said...

putri: kan? hehe.. susah btul kadang2..

Reen Rostarizam said...

boleh dikatakan mmg buang masa...dah buang pun function tu..kdg kdg letak right click bukan sbb nak copy..kdg kdg nak bukak new tab..tak pasal pasal tulis kat situ! "hate f*ckercopycat" menyampah gila..

Arif Azmi said...

shera: sama la.. :).. tapi dah buang sbb mnyusahkan..

wah.. ada musuh? bahaya ni.. O.o

Arif Azmi said...

Reen: Hehe.. sama la.. dah buang dah.. perghh ayat yang dye tulis tu mcm mntak penyepak je.. -.-"

☀ Izzaty Hedry☀ said...

dh buang lama dah kotak dsble 2..;p..

cm dsble hightlgt je..^.^

Arif Azmi said...

Izzaty: Hehe.. Sama la.. tapi.. i buang semua.. :D

Sabihah said...

heheh...lain org, lain pendapat kan??tepuk dada tanya selera masing2 laa..^_^

nfdeeda_zubir said...

kadang kadang bukak blog yang ada right ckick disable tu rasa annoying gila..apakaahh (-_-")

Arif Azmi said...

Sabihah: Btul tu.. :)

Arif Azmi said...

nfdeeda: HAHA.. right click disable mmg annoying kdg2..

loves fafa said...

dulu memang terpikir nak wat macamtu gak tp kak bile pk berpuluh2 kali lak tetibe macam taknak wat..haha.. agpun kadang2 rasa geram bila bukak blog org len ada kuar benda tu.. so, kalu sy wat, mesti org len geram gak..hehehe

.m y z. said...

masa mula2 dulu saya buat disable rightclick jugak. tapi lama2 rasa mcm, 'alaa takde sape pun nak ambik content dlm blog kau'. then haritu terbaca dlm blog Pembawa Wacana, tak payah letak disable rightclick sbb tak mesra pengguna, sejak tu, saya buang ;)

Arif Azmi said...

Loves fafa: HAHA.. betull.. kalau kita tgk org buat kita geram.. takkan kita buat org suka kan? ^^,

Arif Azmi said...

.myz. : HAHA.. betul2.. tak mesra pengguna.. ^^,

emeera asnary said...

menyusah kan bila wat contest or GA then soh amek header, ltak kt entry N blog sndri.. dah kompom guna right-click kn? huuuu x(

Arif Azmi said...

emeera: hehe.. tula.. masa nak ambil header diorang.. susah la sikit.. kena main page source pulak.. HAHA

Jebat Malaya said...

pasang ja firebug, selesai masalah...

Arif Azmi said...

jebat malaya: bukan semua tahu guna.. :)

genkconer said...

genk dah padam kod disable ne..sbb dri pmbacaan gen byk blogger yg tak suka..dan kdg2 genk pun stress..lebih2 lgi blog yg ada tutorial..

makasih review sklai lg blog genk..pasal trasperent tu..genk sendiri pn tak tahu mcm mna nak ubah..

Arif Azmi said...

Genk: Yup.. ramai tak suka.. :)

Oh.. No hal.. ^^,.. Tp xpela kan.. refresh page oke balik..

Izyan Masri said...

DULU YAN PON MENGADA2 NAK DISABLED JUGAK.SKRG TAKK DAH :D

Arif Azmi said...

Yan: Hehe.. Senang sikit kan? ^^,

Vann Halen said...

arif , are you trying to steal yuyu's pics ? hihi gurau jeaa ;))

Arif Azmi said...

HAHAHA.. jom ramai2 steal pics from our favourite bloggers! XD

miss minn said...

tatau nak able-kan balik camane. T________T

Arif Azmi said...

Kena cari balik code dia la.. :)

Revablogspotlive said...

hahaha..pasai ni dah tau dah..
disable click memang kekadang tu menyusahkan(kpd owner blog jugak)..tapi disabled click cam very sweets..ihi3.. kalau kita g bw kt blog2 blogger y ade DC ni,mcm2 ayat y keluar..baca diorang punya ayat walaupun pendek boleh buat kita tersenyum..ehehe :))

tp awk,,len orng len pndpt kan? awk punya pndpt pun kt terima cuma nk buang DC rase cam sayang jer lagi..kua3..

Arif Azmi said...

@Reva: Yup.. Banyak pendapat.. Ada banyak sebab kenapa orang buat.. :).. Ikut la kan? Kih3..

.m y z. said...

saya dah penah komen entry ni. hehe :)

bila tekan view page source, semua code HTML dalam blog kita ada kat situ. so ada kemungkinan template kita akan dicuri jugak lah ek? T__T

Arif Azmi said...

@.m y z.: owh.. HAHA.. tak prasan agaknya.. yup.. boleh dicuri.. :3